Varázsmogyoró vagy más neveken csattanó mogyoró, télvirág, bűbájdió, és latin nevén hamamelis virginiana.

Ebben, a valóban nagy gyógyító erővel rendelkező növényben tényleg van valami varázslatos, ami valószínű felkeltette a népi gyógyászok figyelmét is, és a tudományos kutatások is tudták később igazolni, hogy ebben a növényben zajló élettani folyamatok. tényleg valami különleges hatást hoznak létre.

Ez a bokros növény, lombos erdők aljnövényzete, vagy patak partján nő, mint a fű. Erőteljes sima ágakat hajt, a mogyoróhoz hasonlóan, világos zöld levelei is hasonlóságot mutatnak. A levelek tavasztól ősz elejéig sok hőt, fényt vesznek fel, majd ősz végével először finoman sárgára, majd vörösre színeződve elhervadnak és lehullanak.

Varázsmogyoró

Csak akkor, mikor a vegetatív élet a természetben visszahúzódik az áttelelő rügyekbe, a varázsmogyoróban ekkor törnek elő a halottnak tűnő fából a kicsi, világossárga virágok. A varázsmogyoró egy virágzó bokor ősztől tavaszig, még a legnagyobb jeges hidegben is megtaláljuk rajta a fagytól dermedt virágokat. Kora tavasszal érnek meg a makkszerű termések, melyek kora nyáron hirtelen felpattannak, és csattanva messzire szórják magjaikat.


Látjuk, a varázsmogyoró a nyári időszakban befelé gyűjti mindazt amit más növények kifelé árasztanak ( illat, színek, termés), és megnyilatkozik kifelé virágzásban, amikor az egész Föld minden teremtményével a téli nyugalomba befelé fordul.
A varászmogyorónak tehát jellemzője ez az öntörvényű, a nagy földi ritmusokkal szemben önállóan tagozódó virágzási és termőritmusa.

 

Dr. Hauschka arctonik

A növényi kivonatai így a szöveteket feszesítő, a bőr vérellátását finoman ösztönző hatása miatt biztos helyett teremtett a kozmetikában. A Dr Hauschka termékek széles palettája tartalmaz e növényi csodából, mint az éjszakai regenerálódást segítő Éjszakai szérum, vagy Normalizáló ampulla, melyben a varázsmogyoró ritmizált kivonata segít emlékeznie a bőrnek a természetes megújulási folyamatokra.

                       Éjszakai Szérum

A varázsmogyoró tehát egy bokor, melynek van ereje tavasziasan virágozni amikor a tél uralkodik, képes az ember szervezetben, így a bőrön keresztül is, felvenni a harcot a túl korán jelentkező leépülési jelenségekkel és varászerővel segítségül hívni a tavaszi virágzás hatalmát.

A tudományos vizsgálatok ezt a csodálatos folyamatot a növény leveleiben és szárában található magas csersav tartalommal támasztja alá.

 

Forrásként használva:
Kádas Ágnes- KOSMEO
Ember- Növény- Kozmosz harmóniája c. könyve