Kertek szépsége a burjánzó növekedésű sarkantyúka. Üde zöldjével növi be a sivár felületeket, virága a narancssárgától a vérvörösig terjedő színskálán ontja a sarkanytús virágait. Elvirágzás után a nedvdús szár a a föld felé hajlik, és a magokat a levelek alatti hűvös, nedves szférában érleli. Az egész növény nedvdús és lány, nincsenek elfásodott részei, ezért a földön kúszva növekszik. Hazájában, az Andokban a vízkedvelő  sarkantyúka a hegyoldalak vízerei közelében nő.

Felhasználása:

A friss leveleket sérülések, gyulladt sebek gyógyítására használják. Ez az alkalmazás első sorban a benzil-mustársav antibiotikus hatásán alapul, ami a vírusok, baktériumok és gombák ellen hatékony, erősítve a szervezet saját védekező erőit. De alkalmas a vese, húgyvezetékek és légutak fertőzéses megbetegedései során, valamint immunerősítés céljából. A népi gyógyászatban a friss leveleket tisztító tavaszi salátákba fogyasztják. Ekkor azonban vigyáznunk kell, mert a túl sok irritációt okozhat a gyomorban, vesékben és belekben.

 

A sarkantyúka kibékíthetetlen ellentétet képes magába összekapcsolni. A nedvdús levelek erőteljes kifejeződései a vízelemnek, míg a virágok kis tűzkoronákként emelkednek ki a levelek közül, szinte kis kolibri utánzatokként, lényükben van valami madárszerű, valami levegős. Hazájában a sarkantyúkát kolibrik porozzák be, hosszú csőrükkel a sarkantyú mélyéről gyűjtve a csípős, édes nektárt.  A sarkantyúka összekapcsolja a víz és tűzelemet, hiszen minden sejtje tartalmazza a tüzes, vízben oldódó benzil-mustárolajat, eredeti termőhelye is a trópusok forró vidékek, vízfolyások közelében.

 

A sarkantyúka belsőleg alkalmazva főképp a tüdőre, vesékre, hólyagra hat, azokra szervekre, amelyeknek különösen intenzíven kell megküzdeni a levegő és víz összjátékával.  Itt a növény az ellentétek szépen megformált összjátékával szabályzó hatást tud kifejteni.

Dr Hauschka Tisztító masz

Dr Hauschka Tisztító Maszk

Éppígy segítséget nyújt az akna kínozta bőrnek, amelynél a faggyúmirigyek túlműködése kirobbanó, tüzes történésként lépnek fel, erre adott ellenreakció a pórusok eltömődése, megkeményedése, ami az ismert bőrállapothoz vezet. A sarkantyúka megtanulta a tüzes elem megzabolázását, és ezzel a képességével segít a bőrnek, hogy ismét egyensúlyba hozza működését.

Ez a szabályzó erő segíti a problémás bőröket a Dr Hauschka Arctonik tisztátalan bőrre, az Arcgőzölő, a Citromfű krém, az Intenzív kúra 25 év alatt és a Tisztító maszk készítményekben.

Forrás:

Kádas Ágnes: Kosmeo

ember-növény-kozmosz harmóniája c. könyv