Mai korunk mintha csak a fiatalságot tartaná értéknek. Természetesen ez nem lehet önmagában igaz, hiszen az élettapasztalat, a gyakorlat olyan dolgokban, melyek az idő múlásával érnek és növekednek bennünk, az nem a fiatal kor adománya, annak elérését siettetni nem lehet. De azt amit a fiatalsággal összekötünk, mint pl. a rugalmasság, legyen az a bőr, az izmok, a gondolkodásban az újnak a befogadása… stb. vonzó tulajdonságok, melyek életünk korai szakaszában mindannyiunk része volt és élveztük annak természetes mivoltát. Az idő múlásával, viszont mindez megfakulhat…

 Mi is az a titkos recept, mely testi-lelki fiatalságunkat megőrzi, épségben és egészségben tartja? Vagy visszaszerezhető-e, ha későn vettük észre az idő megmerevítő hatását?

Beszélgessünk egy kicsit erről!

Fizikai testünk kilétét és annak örökletes tulajdonságait a genetikával szoktunk azonosítani. Részben van igazság az örökletes tényezőkben, melyek inkább hajlamok, mint sem kőbe vésett törvények. Jó életvitellel, azok is átírhatók és a hátrányok előnnyé kovácsolhatók.

Mit is jelent valójában az a jó életvitel, mely mindezt segítheti?

 A helyes táplálkozás, mely nem csak az épp aktuális étkezési divatra, hanem főleg az élelmiszerek alap minőségére vonatkozik.

 1, Hogyan termelték? Ideális a vegyszer-, antibiotikum-, hormon- mentes termelés. 2, Hogyan dolgozták fel az adott terméket? Kíméletesen, az összetevők minőségét nem roncsolva, vagy erős tartósítószerek, állományjavítók, stabilizátorok, aromák, színezékek hozzáadásával? A finomított élelmiszereknél ezeknek az adalékanyagoknak kiválasztása nagy mértékben terheli az emésztő rendszerünket azaz plusz teher, hogy kiválasztva a szervezetünkbe minél kisebb káros nyomot hagyjon.  A túl sok finomított élelmiszer, a túl sok mesterséges alapanyag, a túl sok élettelen élelem, a szervezet idő előtti nehezedéséhez fog vezetni. Korai meszesedés, korai turgor csökkenése a rostoknak, korai ráncosodás, korai és fokozott kontúr és szín vesztés lesz az eredmény. Ellenben a jó minőségű ételek egészségben tartanak és  plusz vitalitást kölcsönöznek. Ezek a jó minőségű ételek, a bio, vagy minél inkább vegyszermentes, a minél kevésbé finomított és feldolgozott élelmek, készételeknél ez gyakran a magunk által, jó minőségű alapanyagokból készült élelmek.

Táplálkozunk a körülöttünk lévő világból érzékszerveink által is.

A  negatív hatású érzékelés, bizony negatívan hat ránk, mint pl. félelmet keltő, látens szorongást idéző behatások, legyen az a háttérben szóló Tv, rádiós hírek, a túl sok inger, ,mellyel mindig szól és mindig zajlik körülöttünk valami. Pl .milyen filmeket nézünk? Akció, oknyomozó, a klinikákon játszódó? Mindig csak az izgalom, a fokozás, a robbanás, az üldözés ? A túl sok csúfság mely körbe vesz minket negatív hatással rendelkeznek, melyre a test betegítően válaszol, még ha nem is rögtön és nem is látványosan. Gyakran hallon nők szájából, egymással beszélgetve is azokat a kocsmai szavakat, szitok szókat, melyek már észrevétlen kerültek be az egymással folyatott akár baráti beszélgetésekbe is. Vajon ezeknek a szavaknak a használata mit zenget meg bennünk? Hm… ?

Mit lehet tenni? Keresd a szépet, a harmóniát, a csendet is minden formában! Magadban, a természetben, a művészetben. Állítólag ha a világban eltűnne a művészet, melyet a szép és igaz megmutatásával  hozunk összefüggésbe, akkor nem a szép tűnne el a világból, és nőne a csúfság, hanem a hazugság és annak betegítő hatása növekedne. Gondolj erre a képre, mielőtt érzékszerveidet valamivel megeteted!

 

Genetikai adottságunkban  ezek az élet helytelenségek is nyomot hagynak, de egy kevésbé szerencsés öröklött test információi is átírhatók és előnyösebb állapotba hozhatók a helyes testi és pozitív érzékszervi hatásokkal. Hiszen a hajlam ami a genetikai állományunkban megtalálható, az etethető és hizlalható, előbb –utóbb meg is jelenik betegség formájában életünkben. Vagy, a hajlam jó életvitellel tompítható, és megnyilvánulás nélküli maradhat.

Jó ritmusban élni. Sőt, egyáltalán ritmusban élni, mely erős vitalitást kölcsönöz a szervezetnek.  Ide tartozik az időben fekvés – kelés szokása, ami kipihent állapotot és a hajszoltságmentességet biztosít. Tartani napi, heti, havi és az éves ritmusokat. Élni a szezonalitás lehetőségeiben, nem kívánni télen nyarat, nem siettetni nem kívánatos életszakaszokat, hanem megélni az élet adta helyzeteket, és nem hajszolni vagy tusolni azt életélvezetekkel.

Az éves ritmusok megtartásában segítenek az ünnepek megélése, viszont a heti, havi ritmusok kialakításának és betartása sokkal inkább ránk hárul, hogy azokban kialakítsuk életünk követhető mintázatát. A mai rohanó világ nagyon könnyen széttöredezettséget teremt bennünk, a mindig rohanunk valahova, temérdek az elintéznivalónk, és rengeteg feldolgozást igénylő információ áramlik ránk. Ez ellen, csak magunk megtartásával lehet védekeznünk. Nem csak azért, hogy a ránk háruló feladatokat mind el is végezzük, hanem azért is, hogy azokon ne csak átszáguldozzunk, már a következő elintézni való gondolati terhe alatt, hanem ott legyünk gondolatban, érzésben, tettben, ahol épp vagyunk. Az itt és most pillanatának megélésével. Sokkal tehermentesítőbb lesz így élnünk. Gyakran hallom, hogy miközben a kezem alatt pihennek vendégeim, máson jár az agyuk. A mit kell főzni, ezután hova kell rohanni… stb. Ezeket a pillanatokat kéne megállítani és mindig azt és csak azt tenni, amiben épp benne vagyunk. És ha már itt járunk, nagyon fontos, hogy  a gyermekek ritmusának kialakításában pláne következetesek legyünk, mer ez az  első minta, mely későbbi életminőségüket is meghatározza.

Ismert fogalom a kiélt arc. Ezek mögött hajszoltság, túl sok életélvezet kiélése rejlik, mely a későbbi években egy hirtelen felgyorsuló testi-lelki öregedésben fog megnyilvánulni. Míg ennek ellenkezője is fokozottan igaz.

 

Jó emberi kapcsolatok, melyekben a szeretet és megértés honol. Legyen ez akár vérségi, rokoni kapcsolatok, vagy még inkább azok, melyekben mindennap élünk, ide tartoznak a kollégák, szomszédok is. Ha ezekben a kapcsolatokban sérülés van, akkor azokat nemcsak elviselni, hanem gyógyítani is szükséges.  Feltárni a kiváltó okokat, megérteni a másikat, tisztelni mások szabadságát, és legfőképpen tudni megbocsátani és elengedni haragot, megromlott helyzetet. A sokáig hurcolt sérelmek idővel arcunkra ülnek, és ráncaink lefele fognak görbülni, pillanatnyi harag vagy rosszkedv nélkül is azt a rögzült érzést fogják mélyült ráncaink sugározni arcunkról.

 

Önazonosság. Elfogadni élethelyzeteket és életkörülményeket . Elfogadni testünket, még ha nem is oly kívánatos a mostani kor szépség ideáljához képest. Tudni, hogy ez csak egy mesterségesen gerjesztett dolog. Tudjuk, halljuk szép, csinos, sikeres emberek szájából, hogy a szép nők sem tartják magukat szépnek, s csinosak sem elég csinosnak. Botorság! De ha a genetika nem is ajándékozott meg minket az „ideális” formával, és azon változtatni kívánunk, akkor azt nem saját testünk megvetésével, gyűlölésével tegyük. Hanem egy egészségesebb forma kialakításának eszméjével. Rögtön más lesz a fogyókúrák, és egyéb életvezetési szokások eredményeinek kimenetele.

 

És végül, de nem utolsó sorban, van egy szellemi aspektusa is a fiatalos külsőnek. Fiatalos testhez, még fiatalos szellemiség is társulhat, mely a gondolkodásunkban, érzéseinkben, cselekedetekben nyilvánul meg. Ez a képesség pláne nem érlelődik magától, ezért sok éven át tenni szükséges. Tanulással, a világ bölcsességeinek a világunkba engedésével, hogy a híres mondás szerint,  a bölcsesség légy te magad! Minden nap tanulni és megérteni valamit, a körülöttünk lévő világról, magunkról, nagy megnyugtató erővel rendelkezik. Csak emlékezzünk gyermeki évünkre, mikor egy matematikai összefüggés feltárult előttünk, milyen nagy öröm járt át, hogy : ” értem!”. Megismerni, megérteni valamit, ma is ugyanazzal a lelkesítő hatással fog hatni ránk. Összetett világunkban van mit tanulni, gyakoroljuk, tehát ezt is mindennap!

Csak az ilyen test, bőr, arc lesz ápolt, sugárzó és fiatalos! A jó kozmetikumok használata amellett elengedhetetlen ezen dolgok ismerete. Mert a szépség, a fiatalos külsőt  ezek a dolgok alapozzák meg.