Kezdjük az elején, az un. arcdiagnosztikával, mely minden kozmetikai kezelés során  megtekintésre kerül, a vendég elmondása és a látható, tapintható jelenségekből következtetünk a vendég pillanatnyi bőrállapotára, illetve a korának megfelelő bőrképre. Ezek tapasztalatait összegezve választható ki jól, hogy a kozmetikus milyen kezelést, milyen hatóanyagokat választ a vendég bőrápolásában, a szalonban és az otthoni használatra egyaránt.

Mit is vizsgálunk ilyenkor?

Két alapvető dolog, ami bőrünk tapintását, külső látványát, érzetét meghatározza. A bőr víz- és zsírtartalma, mely életkoron áthúzódó egyfajta szabályosságot mutat, melytől való eltérés esetén segítünk a bőrnek a legelérhetőbb állapotát visszaszerezni.

 

– Víztartalom.

Az újszülött bőre az az állapot, melyre azt mondjuk a sejtek és egész szervezetünk 70 % -a víz. Az élet előrehaladásával, ez a tartalom folyamatosan csökken, majd az agg korban, ha valaki kiszáradás által huny el, akkor körülbelül 30 %-os arányra csökken. Ezen az úton haladunk előre mindannyian, de ezt a természetes folyamatot nagyban tudjuk gyorsítani az életmódunkkal:  napozás, szolárium, légkondi, kevés folyadék fogyasztás…. stb, vagy lassítani egészséges életmóddal, és szakszerű ápolással.

A víztartalom hiányának első jele a finom ráncok formájában, már a 20-as évek elején először a nyak területén figyelhető meg. ( elsősorban szakember és nem a mindennapi tükörbe pillantás által ) Az évek előre haladásával a szem körüli ráncok, és a mimikai ráncok erősödnek meg. Amikor a vízhiány a hámréteg felső rétegeit érinti csak felszíni vízhiányos bőrről beszélünk, érzetben ez azzal jelentkezik, hogy vizes arcmosás után kicsit mintha összemenne a bőrünk az arcunkon, de kis idő elteltével ez az állapot elillan, mert a sejtek termelnek újabb vizet, mellyel az eredeti érzet visszaáll.

Vizsgálati módszer: mutató ujjunkat fektetve helyezzük az arcunkra, kicsit benyomva ujjunk felületével az arcbőrét, és felfelé kissé emeljük meg a bőrt. Ha finom apró ráncok gyűlnek össze a megemelt bőrfelületén, akkor a felszíni vízhiány állapotát látjuk.  Ebben a korban inkább a helyes életmód kialakításán van a hangsúly, mely majd jó alapja lesz a korai öregedési folyamatok elindulásának. Bőrápolásként pedig mindenképp természetes anyagokat tartalmazó natúr hidratáló, ápolást ajánlanék.

Később, bár életmód függő, de kb. a 40-es évek elején kezd egyre markánsabbá válni a vízhiány a bőrben, mikor az a hámréteget is áttöri és még mélyebb rétegekbe hatol, ekkor már mélyrétegi vízhiányos bőrről beszélünk. Mélyebbek a ráncok: a fül előtt, a szemkörül, mélyülnek a mimikai ráncok is, és a 40-es évek derekától pedig egyfajta ereszkedése is beindul az arcbőrnek. Ilyenkor már csak az igazán jó minőségű tápláló és hidratáló termékek nyújtanak segítséget, illetve csak ezekkel a termékekkel lehet a folyamat előrehaladását lassítani. De erről majd később, most alapozzunk meg annak a megértésnek, mely birtokában majd jól lehet tájékozódni a kozmetikumok széles kínálatából.

 Vizsgálati módszer: ráfektetjük a mutató ujjunkat az állkapocs csont alatti arcbőrre, kissé benyomjuk a bőrbe a fekvő ujjunkat és felfele toljuk. Ha a megemelt bőr hullámos felületet képez, akkor bizony a mélyrétegi vízhiányos bőr képe tárul szemünk elé.

– Zsírtartalom.

A babák bőre nem csak azért olyan selymes, mert a víztartalma akkor a bőrnek még tökéletes, hanem és legfőképpen azért, mert az un. hydro-lipid réteg, a víz-zsír arány, mely a sejteket körülveszi tökéletes. A szemléletesebb megértés kedvéért hozok egy példát a természetből.  Az alma és szilva viasz tartalmát a gyümölcs felületén, melyet ha lesúrolunk, szebb, eladhatóbb lesz a termék, de eltarthatósága csökken, mert a lesikált  viaszréteg nem tudja a vízveszteségtől óvni a gyümölcsöt. Az így már hamar száradásnak, majd romlásnak indul.
A bőrünk esetében a sejtek lipoid rétegének megfelelő zsírtartalma tehát bársonyossá, egészségesen fénylővé teszi a bőrt és szintén védi a sejtek víztartalmának elpárolgását, pl, száraz fűtött szoba, vagy szeles téli napok szárító hatása ellen.

A kamaszkorban, mikor a hormonok életbe lépnek, az egyik sajátosság mely megváltozik a hormonok működésének hatására, hogy a bőr zsírtermelése megnövekszik. Ennek a folyamatnak is több arca van, egy későbbi bejegyzésben majd erre is bőségesen kitérek. Az általános helyzet, hogy az un. T-zóna, a homlok-orr-áll területén a pórusok kitágulnak, hogy a nagyobb mennyiségben termelődött faggyú kiáramlásának teret adjanak. A tinédzser kor előre haladtával ez a zsíros zóna kiterjedhet az egész arcra, sőt a hát, karok, mellkas területét is érinthetik. A túl sok zsír több folyamatot érint, fénylő lesz a bőr, hámlóvá, fakóvá, sápadttá válhat, kellemetlen gyulladásos tüneteket is produkálhat.

Valamikor a 20 -as évek elején, vagy épp akár korábban is az arc teljes területéről a T-zóna irányában elkezd visszahúzódni a túlzott faggyútermelés. A 30-as évekre újra normális, esetleg csak helyileg itt-ott okoz már gondot, de a 40 -es évekre már abszolút látható, érezhető a csökkenő hatása. Azok a 40-esek akik tini korukban szenvedtek a túl magas zsírtartalomtól, most ugyanaz segíti őket a bőrük korai öregedése ellen, mert az ekkor már vízhiányos sejtek körül még viszonylag optimális zsíros fázis van. Persze sovány vigasz ez egy gyulladásos bőrrel küzdő fiatal estebében, hogy később ráncosodik majd az arcod, de a folyamat ez. Az egyetlen dolog ami ilyenkor még a 40-es években is árulkodik a korai zsíros bőrről, az a kitágult pórusok az arcon, melyekben már nincs faggyú, de az arcon a kissé tágult pórusok ott vannak.

Akik pedig mázlista tinik voltak, nem kínozta őket a hétköznapokat és a randit csúfító pattanás az arcukon, azok bőre a víztartalom vesztésével kevesebb védekező munícióval rendelkeznek, gyorsabban ráncosodnak.

A zsírtartalom jelentős csökkenése, a bőr érzetben is megnyilvánuló hatása, az 50-60-as évek bőrproblémája, itt is tud fokozódni a probléma a felszíni és a mélyrétegi zsírhiányos változatban. A bőr fénytelen, sőt matt, nagyon érzékeny, a viszket-húzódik-fáj tünet együttesben nyilvánul meg, az előbb tárgyalt víztartalom vesztéssel  együtt mely ekkor már szintén a mélyrétegekben okoz gondot.

Körülbelül ez az a folyamat, mely végighúzódik a bőr állapotában életünk során. Ezek a folyamatok képeznek különböző kellemetlen tüneteket, azok kombinációja pedig szakértő segítségét igényli.
A felsorolt problémák csak egy folyamatot ábrázolnak. A csökkent víz, a fokozott faggyú tartalom egy csomó más dologgal képez tünetegyüttest, anyagcserezavart, hámképzési rendellenességet, okoznak gyulladásos folyamatokat, melyet szakember átfogó ismeretét igényli. Tehát egy kozmetikai tanácsadás ebben jelentős, egy kozmetikai kezelés és otthoni bőrápolási tanács ebben több, mint a szomszédasszony hasonlónak tűnő problémájának megoldókulcsa.

Az összefüggésekben eligazodni, tanulni azonban mindenki tud, ha jó könyvből olvas, vagy jó szakembertől jön az információ. Ezekben az írásokban ilyenekre vállalkozom.

Üzletemben pedig gyakorlatban, az egyéni problémákra keresem a legjobb megoldást,

“Természetesen, csak természetesen ” !

 Elérhetőség itt.