A TERMÉSZETBŐL AZ EMBEREK SZÁMÁRA

 A Dr Hauschka termékek gyártója a WALA Heilmittel GmbH, már 1935 óta fejleszt természetes összetételű készítményeket. A cég története kezdetén úttörőnek és forradalmárnak számított egy olyan társadalomban, amely nem nagyon volt tudatában a természetes készítmények értékének. Úgy tűnt, hogy a gyors technikai megoldás elsöpörte az összefüggésekben való gondolkodást.

De nem mindenhol. Elsősorban az antropozófus orvosok fogadták lelkesedéssel a Rudolf Hauschka által kifejlesztett eljárást, amellyel a tartósító hatású alkohol használata nélkül lehetett természetes gyógyszert előállítani.

Rudolf Steiner

De hogyan is indult mindez?

„ Mi az élet” – Ez volt az a kérdés, melyet a fiatal kémikus, Dr Rudolf Hauschka izgatottan feltett Rudolf Steinernek 1924-ben egy konferencián. Steiner válaszolt: „Tanulmányozza a ritmusokat, a ritmus hordozza az életet!

Könnyen beláthatjuk ennek a mondatnak az igazságát. A ritmus nem csak az élet, hanem a jó közérzet és a jó egészség hordozója is. Ez a felfedezés különösen arra hat erősen, aki a szokásos hétköznapi ritmusából kizökken. pl. egy légiközlekedést követő időeltolódás miatt, a több műszakos munkakörben dolgozók is gyakran szenvednek súlyos egészségkárosodást, az életritmusaik állandó zaklatottságának eredményeként. Orvosi szempontból tehát logikusan hangzik a ritmikus folyamatok alkalmazása a gyógyszerek előállításában.

Rudolf Hauschka

FÓKUSZBAN A RITMUS

Rudolf Hauschka törekedett Steiner tanácsát tovább vinni, és amikor Dr Itta Wegmann, Steiner orvos munkatársa felkérte, hogy váljon munkatársává az alesheimi klinikán 1928-ban, megbízta egy különös feladattal, az alkohol nélküli növényi kivonatot stabil létrehozásával. Így dolgozta ki a ritmizáló eljárást, melyben a  természetben megnyilvánuló, életet adó ritmusokat alkalmazta: a hideg és meleg, a fény és sötétség, valamint a nyugalom és mozgás polaritásaival dolgozott.

A munkát nem gépi ritmusok, vagy önkényes emberi döntések szabályozzák, hanem a napkelte, napnyugta ritmusai. Kora reggel gyűjtik be a növényeket, majd gondosan szétválogatják, aprítják, mozsárba préselik, és porítják, mindent kézzel végezve. A pépesített növény anyagokhoz vizet adnak és ezután kezdődik a ritmikus eljárás.

Dr Hauschka rózsa kísérlete: 1929. májusa volt, mikor vörös rózsa bőségesen állt rendelkezésre. A rózsaszirmok össze lettek gyűjtve két üvegpohárba és csupán esővizet öntöttek rájuk. Az egyiket ellenőrzés céljából a laboratórium asztalán, míg a másikat ritmikus kezelésnek vettek alá. A rózsának különösen erős rokoni kapcsolat van a napkelte és napnyugta ritmusával. A kísérleti edény így a napkeltének és a napnyugtának volt kitéve. Hogy fel erősödjön a 2 polaritás hatása szünetet iktattak be azok közé, az az délben és éjfélkor le lett fedve az edény. Három nap múlva kontroll mintát vettek, a kontroll mintát, mely a laboratórium asztalán maradt, penész fedte. a vörös rózsaszirmok sárgás- barnává váltak, majd bőrszerűvé, aztán további néhány nap alatt elkezdtek rohadni. A ritmizált készítmény viszont alkohol és egyéb tartósíitó szer alkalmazása nélkül nem mutatott penészesedést. A rózsavíz rózsaszínűvé vált, majd később pirossá és kárminvörössé, azt a benyomást keltve, hogy a rózsa minősége magasabbá vált. Három heti ritmikus eljárás után a folyadékokat üvegbe töltötték, parafa dugóval lezárták, és a polcra helyezték. Habár az a folyadék konferenciák sorát járta végig, ahol kibontották, megszagolták, a digó sokszor a földre esett, majd visszadugták az üvegbe, ez a készítmény 30 évig változatlan maradt. Ez a kísérlett lett tehát az őskép, mely szerint mind a mai napig dolgozunk, „- Dr Ulrich Meyer gyógyszerész feljegyzése alapján

A készítményei iránti kereslet bátorította fel  Dr Rudolf Hauschkát, hogy 1935-ben Ludwigsburgban megalapítsa a WALA céget, és nem sokkal később Bécsben és Londonban is kirendeltséget nyisson. Azt követően, hogy a nemzetiszocialisták betiltották a cég működését és letartóztatták Dr. Hauschkát és későbbi feleségét, az általános orvoslás doktorát Dr. Margarethe Stavenhagent, a WALA cég néhány költözés után 1950-ben Bad Boll/Eckwäldenben telepedett le és a mai napig itt működik.

A kozmetikum mint ápoló hatású kiegészítő.

Elisabeth Sigmund

Rudolf Hauschka már régóta töprengett azon, hogy érdemes lenne a gyógyszerválasztékot saját kozmetikai termékcsaláddal kiegészítenie, amely készítmények szintén a bőr egészségének megőrzését szolgálnák. Ötletei azonban csak akkor öltöttek konkrét formát, amikor megismerte a Bécsből származó Elisabeth Sigmundot, aki saját fejlesztésű kozmetikai termékeihez a WALA-tól rendelt készítményeket. Az akkor Stockholmban élő kozmetológus Eckwäldenbe utazott, és a gyógyszerszakértővel együttműködve olyan arcápolási rendszerhez dolgozott ki receptúrákat. Együtt megtalálták a módját, hogy olyan krémalapokat alkossanak, amelyek kémiai-szintetikus emulgeálószerek nélkül is stabilak, valamint természetes illóolajok felhasználásával készítettek illatkeverékeket.

„Természetesen lázadóknak éreztük magunkat, amikor ezeket a nem szokványos kozmetikumokat kifejlesztettük.“ – Elisabeth Sigmund

Az első termékek 1967-ben kerültek a piacra. Elisabeth Sigmund 1971-ben képezte ki az első Dr. Hauschka természetes kozmetikumokkal dolgozó kozmetikust.

A Dr. Hauschka kozmetikai termékek később is megtartották az alapítás időszakára jellemző úttörő szellemiséget. A vállalat 1999-ben teljes körű dekorkozmetikai termékcsaládot mutatott be, amely természetes összetevőket tartalmazott, így receptúrája a szépítkezéssel egyidejűleg az ápolást is lehetővé tette. 2009-ben a kozmetikai termékek sora a nagyon száraz, feszülő, viszkető bőr ideális ápoló készítményeivel – a Dr. Hauschka Med családdal – bővült.

Ma a WALA két lábon áll, az egyiket a WALA gyógyszerek, a másikat a Dr. Hauschka kozmetikumok jelentik.

Forrás: https://www.dr.hauschka.com/hu_HU/